Magas vérnyomás és szívroham tünetei

Áttekintés

A vérnyomás szerves szerepet játszik a szívroham során. Számos szívrohamot az ellenõrizetlen magas vérnyomás okoz, amely az artériákat és a szívszövetet idõvel károsíthatja. A szívinfarktus során a vérnyomás is magas lesz, mivel a szív küzd az agy és a test vérrel való ellátásáért. Az American Heart Association azt tanácsolja, hogy a magas vérnyomás általában nem okoz fizikai tüneteket, kivéve, ha előrehalad. Ha előrehaladott, a magas vérnyomás válhat magas vérnyomású válsággá, amely 180/110 fölött vérnyomásnak minősül. Mind a szívroham, mind a hipertóniás válság orvosi vészhelyzetek, és hasonló tünetekkel járhat.

Mellkasi kényelmetlenség

A mellkasi fájdalom vagy kellemetlen érzés magas vérnyomással vagy szívrohammal járhat. A személy fájdalmat érezhet a mellkas, a felső hát, a nyak vagy az egyik vagy mindkét kar elülső részén. A fájdalom élesnek és szúrónak, vagy unalmasnak, zaklatott fájónak érezheti magát. Vannak, akik a mellkasi fájdalomcsillapítást tapasztalják. A mellkasi nyomás olyan súlyos érzést érezhet, ami a mellkason ül, vagy a mellkasát körülvevő, szoros, összenyomó sáv. A mellkasi fájdalom vagy kellemetlen érzés hirtelen fellépése, vagy az idő múlásával rosszabbodik, valószínűleg szívinfarktusnak kell tekinteni.

Hiba légzés

Mind a hipertóniás vészhelyzet, mind a szívroham nehéz légzést okozhat. A pulmonális artériát befolyásoló magas vérnyomás, amelyet pulmonalis magas vérnyomásnak neveznek, légszomjat okozhat. A szívrohamot vagy a magas vérnyomással járó vészhelyzetben lévő személy úgy érezheti magát, mintha nem lenne elég levegő. Lehet, hogy sekély, fárasztó légzéssel küzd, és elég levegőt szed. A légzési nehézség hirtelen történhet szívroham közben, vagy enyhén és gyorsan haladhat.

Egyéb tünetek

Az Országos Egészségügyi Intézmények azt javasolják, hogy további tünetek kísérhetik a szívrohamot. Látható lehet izzadás, emésztési zavar és hányinger. Az áldozat nagyon idegesnek vagy nyughatatlannak tűnhet, és nehezen vigasztalható szívroham közben. A nők szívroham során szélsőséges fáradtságot vagy emésztési zavarokat tapasztalhatnak. Néhány esetben egy személynek “csendes szívrohama” lehet, amelyben nincsenek tünetek. A hipertenzív válság súlyos fejfájást vagy orrvérzést okozhat ugyanazon szívinfarktus-tünetek mellett. A legtöbb esetben egy személynek szívroham vagy magas vérnyomású válság egy vagy több tünete lesz. Azonban minden olyan ismert tünetet, amely bármilyen ismert ok nélkül jelentkezik, értékelni kell szívbetegséghez.