Lipitor hosszú távú mellékhatások

A Lipitor a statin néven ismert legelterjedtebb gyógyszer, amelyet világszerte több millió beteg használ fel az LDL-koleszterin csökkentésére. A Lipitor a kulcsfontosságú enzim, a HMG-CoA reduktáz gátlásával jár együtt, amely a koleszterin termeléséhez szükséges a májban. Számos klinikai vizsgálatban kimutatták a Lipitor előnyét a szívinfarktus és stroke kockázatának csökkentésében szív- és érrendszeri betegségekben szenvedő betegeknél. Bár a Lipitor felhalmozott biztonságossági rekordja kiváló, ugyanúgy, mint minden gyógyszer esetében, a fogékony betegeknél mellékhatások jelentkeznek, amelyek csak a hosszú távú használat után válnak nyilvánvalóvá.

A Lipitor a májenzimeket a betegek kis százalékában emeli, általában a kezelés első néhány hónapjában. Emiatt a legtöbb Lipitor-kezelésben részesülő beteget az orvos ajánlása szerint alacsonyabb dózissal kell kezdeni. A emelkedett májenzimek általában nem kapcsolódnak semmilyen tünethez, és a gyógyszer felfüggesztésekor reverzibilisek. Azonban ez a mellékhatás aggodalomra ad okot a Lipitor esetleges hosszú távú hatásairól a májra, mivel alkalmanként, de ritkán jelentek meg májkárosodásról szóló beszámolók. Habár a Lipitor alkalmazása és a májelégtelenség között nincs határozott kapcsolat, a Lipitor nem alkalmazható aktív vagy krónikus májbetegségben szenvedő betegeknél.

Az enyhe izomfájdalom vagy myopathia számos sztatin hatóanyag, köztük a Lipitor közös mellékhatása. Ez a probléma gyakoribb Lipitor-betegeknél, akik más gyógyszereket, például ciklosporint vagy fibrin-savszármazékot is szednek. Azok a folyamatos és súlyos izomfájdalmak, amelyek idővel fejlődnek a Lipitor-ban szenvedő betegeknél, rhabdomyolysis nevű betegség jele lehet. Ha nem ellenőrzött, a rhabdomyolysis veseelégtelenséghez és akár halálhoz is vezethet. A Lipitor potenciális szövődményét a beteg vérében lévő kreatin-foszfokináz (CPK) enzimszintek ellenőrzése követi. Szerencsére a rhabdomyolysis rendkívül ritka a Lipitor-t szedő betegeknél. 2001-ben a Baycol nevű sztatikus drogot visszahívták a piacról, miután a rhabdomyolysis miatt több mint 60 haláleset érintett. Azóta a kábítószer-gyártók figyelmeztetést adtak a statin reklámra a megmagyarázhatatlan izomfájdalom és gyengeség kockázatáról.

Memóriavesztést nem észleltek azoknak a több ezer betegnek, akik a Lipitor-t a jóváhagyása és forgalomba hozatala előtt vették fel, és a termék címkéjén nincs figyelmeztetés a memóriavesztésre. Azonban évek során több millió beteg esetében számos panasz érkezett arra utalva, hogy a Lipitor befolyásolja a memóriát. Egyetlen közvetlen tanulmány sem kötötte össze a Lipitor-ot memóriavesztéssel. Azonban több ezer beteg és több éves drogfogyasztás szükséges, mielőtt egy ritka mellékhatás megjelenik. Talán a Lipitor esetleges mellékhatása összefügghet a memóriában szerepet játszó szteroid molekulák gátlásával. Ironikus, hogy volt néhány előzetes bizonyíték arra, hogy a Lipitor megakadályozhatja az Alzheimer-kórt a memória funkció növelésével. Sajnos ez a kedvező hatás nem igazolt nagyobb tanulmányokban.

Mint minden gyógyszer esetében, a Lipitor mellékhatásai is szerepelnek. Azonban komoly mellékhatások, például májkárosodás, rhabdomyolysis és esetleg memóriavesztés, nagyon ritkák, még akkor is, ha több millió beteg vett részt a gyógyszeren több éve. Számos, kardiovaszkuláris betegségben szenvedő beteg esetében a Lipitor előnyei messze meghaladják a kockázatokat.

Áttekintés

Májproblémák

Izomproblémák

Emlékezet kiesés

Következtetés