Hogyan befolyásolja a testmozgás a cukorbetegség kockázatát?

Hogyan segít a testmozgás a táplálkozással és a testsúlycsökkentéssel kapcsolatban?

A Centers for Disease Control és Prevention úgy becsüli, hogy 2050-ig egy-három amerikai felnőtt embernek lehet cukorbetegsége. Az aerob vagy rezisztencia-alapú, például a súlygyakorlást úgy gyakorolják, hogy az egyik leghatékonyabb életmódbeli szokásnak számítanak, amelyet a veszélyeztetett egyének elfogadhatnak annak megakadályozására, hogy a potenciális esetek tényleges esetekké váljanak. Kimutatták, hogy az edzésnek nagyobb védőhatása van a leginkább veszélyeztetetteknek. Egyes esetekben a testmozgás nagyobb haszonnal jár, mint az étrendi módosítások, vagy akár a testsúlycsökkenés a vércukorszint kezelésében.

A vércukor szabályozása

A testmozgás a vázizmokat érzékenyebbé teszi az inzulinra, a kémiai jelre, amely a sejteket a glükóz felszívódására utalja. Ennek eredményeként a testmozgás gyorsítja a glükóz eltávolítását a vérből és a vázizomsejtekbe, amelyek nagyobb aktivitást igényelnek a glükóz nagyobb mennyiségben. A testmozgás növeli az izmok véráramlását is, ezáltal több glükóz áll rendelkezésre az izmok felszívására. Idős egyéneknél gyakori az inzulinérzékenység csökkenése, ami a sejtek csökkent inzulinreagálódása. Ez elsősorban a csökkent fizikai aktivitással jár együtt, és könnyen visszafordítható a terápia újbóli vagy emelkedése révén. Egy alternatív útvonal van, amelyet egy AMP-kináz nevű enzim hajt végre, amely a glükóz transzportját a vérből a sejtekbe inzulin. Ez különösen fontos és hasznos az inzulinrezisztencia prevalenciájának fényében a cukorbetegségben szenvedők körében. Úgy tapasztalták, hogy az edzés növeli az AMP-kináz szintjét.

Hatások a zsírok metabolizmusára

A zsír bizonyos tárolási és eloszlási mintázata az egészségügyi kockázatok vörös zászlóinak tekinthető. Azok az egyének, akik hajlamosak a zsír körüli zsírok tárolására, gyakran más egészségkárosodási tényezők, például magas trigliceridszintek, magas vérnyomás és magas vércukorszint mellett. A tettes úgy tűnik, hogy ez a rész a hasi zsír, amely közvetlenül a szervek köré, az úgynevezett zsigeri zsír, szemben a szubkután rész, amely a zsír közvetlenül a bőr alatt. A jó hír az, hogy a testmozgás elősegíti a hasi zsírégetést elsősorban a test más területein tárolt zsírral szemben, és csökkenti a bőr alatti zsírsejtek méretét is.

Az izomfiziológiára gyakorolt ​​hatások

Az izomrostok megváltoznak a testmozgás során, és egy olyan formát fogadnak el, amely érzékenyebb és az inzulinra érzékeny. Ezek a mozgás által kiváltott izomrostok szintén nagyobb kapilláris sűrűséggel és nagyobb vérellátással rendelkeznek. Mindez csökkenti a vércukorszintet és csökkenti a cukorbetegség kockázatát. Az edzés hatásai nem kumulatívak, és a táplálkozás vagy életmód szokása szerint a testmozgást idővel meg kell tartani. A rövid és középtávú maradék előnyök közé tartozik a megnövekedett izomtömeg, és ezzel együtt a társult nagyobb vércukorszint-kereslet mindenkor, beleértve a pihenést is.