Hogyan befolyásolja a strobe-lámpák rohamok?

Fényérzékeny

Becslések szerint a több mint hárommillió epilepsziás amerikaiaknak körülbelül három százaléka rohamokban szenved, mivel intenzív villogó fények vagy bizonyos vizuális mintáknak vannak kitéve. Az állapot az úgynevezett fényérzékenységi epilepszia, amely gyakoribb gyermekek és serdülők körében, az Epilepszia Alapítvány szerint. A rendellenesség kevésbé gyakoribb, mint az emberek. Kevés ember van a húszas éveik közepén, akik ezeknek a triggereknek áldozatai. A strobe-lámpák mellett az emberek televíziókészülékek, videojátékok és számítógépes monitorok villogó vagy gördülő képein keresztül is rohamokat tapasztalhatnak. Vannak olyan emberek, akik nem rendelkeznek epilepsziával, de tapasztalták a rohamokat, mert érzékenyek a villogó fényre vagy a vizuális mintákra. Lehetnek olyan egyéb körülmények is, amelyek érzékenyek az ultraibolya fényre. Lehet, hogy nem fejlesztenek teljes rohamot, hanem fejfájást, hányingert, szédülést és más támadást tapasztalnak.

Frekvencia

A rohamokat legvalószínűbben a villogó fény gyakorisága vagy sebessége okozza. Az időzítés és intenzitás személyenként változik. A villogó lámpák ártalmasak a rohamokban szenvedők számára, ha másodpercenként öt-30 villanás villog. A rohamok okai magukban foglalhatják a villogó fények fényességét, a háttérvilágítással való kontrasztot, a személy és a fényforrás közötti távolságot, a fény hullámhosszát és a szemnek a forráshoz való nyitását vagy zárását. Úgy gondolják, hogy e tényezők kombinációja kiváltja a támadásokat. Az agyra gyakorolt ​​hatások nem teljesen megértettek, de úgy vélik, hogy ez a feltétel magában foglalja az elsődleges vizuális kéreget, amely a vizuális információt feldolgozza, magyarázza Wired Science. A villogó minták nyilvánvalóan elárasztják az agykéreget, hogy elindítsa a neuronok nagy számát, amelyek az agy más részeire terjednek ki. A hiba bizonyos emberekben fényérzékenységi reakciókat okoz.

Vigyázat

Orvosa diagnosztizálhat fényérzékeny epilepsziát, és gyógyszert írhat fel. Kerülje el bizonyos típusú villogó fényeket. Amikor hirtelen valamilyen esetleges támadó fényforrás jelenik meg, akkor lefedheti az egyik szemet, és elfordulhat. Ha tudod, hogy fényérzékeny rohamokkal szembesülsz, akkor az Epilepsy Canada szerint óvatosabban kell ülnie egy televíziótól legalább 6 méterre. A villogó hatás figyelmeztetés nélkül jelenhet meg villogó vagy gördülő képek miatt. A számítógépes monitorok ritkák és nagyon kevés kockázatot jelentenek a fényérzékeny görcsök kiváltására. A lámpák és az elektronikus eszközök gyakran tartalmaznak a csomagolásra vonatkozó figyelmeztetéseket a fényérzékeny rendellenességekkel szenvedő emberek rohamainak esetleges kiváltására.