Fertőzés a szőrtüszőkben

Ok

A szőrtüsző fertőzését furuncle-nek vagy forraljuk. Ha a szőrtüsző fertőzött lesz, a környező bőr is fertőzött, így egy zsíros töredék vagy elváltozás keletkezik, amely gyengéd vagy fájdalmas lehet. Bizonyos esetekben sok szőrtüsző ugyanazon a területen fertőzhetővé válhat, amit karbuncle-nek neveznek. Furuncles és carbuncles ritkán súlyos.

Tünetek

A prémek leggyakrabban bakteriális fertőzés, leggyakrabban Staphylococcus aureák, az Országos Egészségügyi Intézmények szerint. Ezeket más baktériumok vagy gombák is okozhatják. A fertőzés akkor alakul ki, amikor a baktériumok vagy gombák képesek bejutni a szervezetbe, mert a szőrtüsző károsodott. Amint a mikrobák bejutnak a tüszőfej mélytájába és a környező szubkután szövetbe, a fertőzés kialakulhat.

Kockázati tényezők

A fertőzött szőrtüsző gyakran kezdődik, mint egy kis dudor, de hamarosan nagyobb és fájdalmasabban növekszik, amikor kitölt. A környező bőr vörös lehet, és a központ az Országos Egészségügyi Intézmények szerint kialakulhat pustules. A sérülések elszivároghatnak, vagy csepeghetnek, és elkezdhetnek felhámozni. Egyéb, a forralást kísérő tünetek közé tartozik a láz és a fáradtság. A bőr is viszkető érzést érezhet, mielőtt a furuncle kialakulna.

Kezelés

A hajhagymás fertőzések bárkiben kialakulhatnak. A MayoClinic.com szerint azonban az olyan betegségekben szenvedők, mint a cukorbetegség vagy az immunrendszer veszélyeztetése, hajlamosabbak a forrázásra. Azok az emberek, akik szoros kapcsolatban vannak valakivel, meggyújtják a fertőzést is. Amikor forrni kezd, az leggyakoribb az arc, a nyak, a comb, a hónalj és a fenék.

Sok esetben a szőrtüsző fertőzések önmagukban gyógyulnak orvosi beavatkozás nélkül. Általában a forralás addig növekszik, amíg meg nem robban és lefolyik, majd végül gyógyul, általában két héten belül. Miután a furuncle kezd elvezetni, fontos, hogy jó higiéniát gyakoroljon, hogy megakadályozza a fertőzés terjedését más tüszők, az Országos Egészségügyi Intézmények szerint. Tisztítsa meg és forralja fel gyakran a forrást. Az orvos leöblítheti a forralást, ha behatol a sérülésbe, és eltávolítja a gennyet. Bár ez általában nem szükséges, gyorsíthatja a gyógyulási folyamatot és megakadályozhatja a hegesedést. Az ismétlődő fertőzések esetén az orvosa antibiotikumokat írhat fel.