Az élelmiszerek listája, amelyek növelik a HDL-t

Áttekintés

A HDL vagy a nagy sűrűségű lipoproteinek a “jó” koleszterin a szervezetben, amelyek segítik a felesleges koleszterin vérben történő visszaszállítását a májba bontani. A vér egészséges HDL-szintje 60 milligramm / deciliter vagy magasabb, magasabb HDL-szinttel csökkenti a szívbetegség kockázatát. Egyes ételek fogyasztása, a rendszeres testmozgással együtt, segíthet abban, hogy a HDL egészséges szinten maradjon a testben.

Halak és halolajok

A halak hetente több héten történő fogyasztása segíthet a HDL koleszterinszint növelésében, a University of Massachusetts Medical Center szerint. Különösen előnyösek a zsíros halak, például a lazac, a hering és a tengeri basszus, amelyek jó omega-3 zsírsavforrást biztosítanak. Az Omega-3 zsírsavak a British Heart Foundation szerint csökkentik a vér trigliceridszintjét és megakadályozzák a vérrögöket, ami csökkenti a szívbetegség kockázatát. Az ilyen omega-3 zsírsavak hatásosnak bizonyultak a halolaj kiegészítő formájában is.

Diófélék, magvak és szója

A Harvard Közegészségügyi Iskola naponta legalább egy omega-3 zsírsavforrást ajánl, amely nem feltétlenül hal. A Massachusetts Egyetem nevezi a szójaolajat, a leveles zöldségeket, a diót és a lenmagot, mint például az omega-3 zsírsavak nem halforrását.

Purple-Skinned gyümölcsök és zöldségek

A purple-skinned gyümölcsök, zöldségek és gyümölcslevek a Massachusetts University Medical Center szerint a HDL-koleszterinszintet növelik. A Merck Manuals Online Medical Library szerint ezek az élelmiszerek, amelyek magukban foglalják a vörös és lila szőlőt, a vörösbort és a fekete teát, tartalmaznak olyan előnyös vegyületeket, amelyek flavonoidok, amelyek kimutatták, hogy védelmet nyújtanak a szívbetegségekkel szemben. A cukorrépa antioxidáns aktivitása a trigliceridek és a teljes koleszterin szintjének csökkenését jelzi, emellett jelentősen növeli a HDL szinteket.

Komplex szénhidrátok

A finomított szénhidrátok, mint például a fehér cukor, a fehér kenyér és a tészta termékek, valamint az édesített italok csökkentik a HDL-koleszterin szintjét, jegyzi meg a University of Massachusetts Medical Center. A finomított szénhidrátok csökkentésére a táplálkozás során inkább a rostban gazdag, összetett szénhidrátforrások, mint a teljes kiőrlésű kenyér, tészták és gabonafélék fogyasztására összpontosítanak. Ezenkívül cserélje ki a gyümölcslevet és a szódát vízzel vagy cukrozatlan teával, hogy csökkentse az italokon keresztül fogyasztott finomított szénhidrátokat.