Az antikoagulánsok listája

warfarin

Az antikoagulánsok, amelyek vérhígítóként ismertek, megelőzik vagy kezelik a vérrögképződést. Ezek a gyógyszerek beadhatók vérrögök által okozott stroke és szívrohamok megelőzésére, vagy a mélyvénás trombózis vagy tüdőembólia (vérrög a tüdőben) kezelésére. Ezek a gyógyszerek komoly mellékhatásokat okozhatnak, ezért fontos, hogy figyelmesen figyelmen kívül hagyja az utasításokat és figyelmesen olvassa el a csomag címkéit.

Heparin

A warfarin csökkenti a vérrögképződést azáltal, hogy blokkolja a véralvadási tényezők kialakulását a vérben. Ez a gyógyszer a tüdőben, az artériákban és a vénákban fellépő stroke, szívrohamok és vérrögképződés megelőzésére szolgál. A terhes nők nem vehetnek fel warfarint. Cerner Multum szerint a gyógyszerről ismert, hogy születési rendellenességeket, vetéléseket, halvaszületést és magzati vérzést okoz. A warfarin lehetséges mellékhatásai közé tartozik a hajhullás, a hányás, hányinger, gyomorfájdalom, puffadás és gáz. A vérzést azonnal orvoshoz kell fordulni, amely nem áll le, könnyű véraláfutást vagy belső vérzés jeleit, például fekete, kóros székletet vagy vért a vizeletben.

Clopidogrel

A heparin csökkenti a vér roncsolódási képességét, hogy a vérrögök ne alakulhassanak ki az erekben, az artériákban vagy a tüdőben. Ez a gyógyszer használható sebészeti beavatkozások során, amelyek magas vérrögképződést okoznak. Használható szív-, tüdő- és véredény állapotok kezelésére is, amelyek növelik a veszélyes vérrögek valószínűségét. A heparinnal kezelt betegek nem szedhetnek aszpirint vagy ibuprofent tartalmazó gyógyszereket, mivel ezek a gyógyszerek megváltoztathatják a heparin működését és komoly mellékhatásokat okozhatnak. A leggyakoribb mellékhatások az egyszerű véraláfutás és a vérzés. A Mayo Clinic szerint a heparin is okozhat hasi fájdalmat, vérzést az ínyből, székrekedést, szédülést, fejfájást, ízületi fájdalmat, megmagyarázhatatlan orrvérzést és súlyos menstruációs időszakokat. Ha a vérzés nem ellenőrizhető, vagy vérben van a vizelettel vagy a székletben, azonnal orvoshoz kell fordulni.

tiklopidin

A klopidogrélt a stroke és szívrohamok megelőzésében vagy kezelésében alkalmazzák. Ez a gyógyszer egy anti-thrombocytás gyógyszer, ami azt jelenti, hogy megakadályozza a vérlemezkék összezúzódását és vérrögképződést okozva, amely stroke-okhoz és szívrohamokhoz vezethet. A vérzéses fekélyeket, agyvérzést vagy más vérzési állapotokat szenvedő személyek esetleg nem képesek ezt a gyógyszert bevenni. A National Institutes of Health szerint a klopidogrél fejfájást, szédülést, gyomorfájást, orrvérzést, hasmenést, hányingert és túlzott fáradtságot okozhat. A klopidogrél allergiás reakcióit, az ellenőrizhetetlen vérzést vagy a belső vérzés jeleit, mint például a vér vagy a vér alatt a vizeletben vagy székletben szenvedő vérzést azonnal orvosolni kell.

enoxaparin

A tiklopidin olyan gyógyszer, amelyet a véralvadás megelőzésére használnak a stroke megelőzésére. Ezt a gyógyszert óvatosan kell alkalmazni olyan betegeknél, akiknek májbetegsége, alacsony vérsejtszámai, magas koleszterinszintje, vesebetegsége, magas trigliceridjei és vérzési zavarai vannak. A betegeknek tájékoztatniuk kell az orvosukat a vényköteles és over-the-counter gyógyszerekről, valamint az esetleges vitaminokról vagy kiegészítőkről. A gyógyszer mellékhatásai lehetnek hasmenés, gyomorfájdalom, gáz, viszketés, gyomorpanaszok, hányás, étvágytalanság és fejfájás. A szokatlan vérzést és véraláfutást, bőrkiütést, világos színű székletet és fertőzés jeleit azonnal orvosolni kell.

Az enoxaparin olyan véralvadásgátló, amelyet vérrögök megelőzésére használnak olyan személyeknél, akik a nagy műtét vagy a pihenés szükségessége miatt mozdulatlanok. Aszpirinnel is alkalmazható szívrohamok megelőzésére vagy warfarinnal a vérrögök képződésének kezelésére. Ezt a gyógyszert óvatosan kell alkalmazni olyan betegeknél, akik szívbetegségben, vérzési rendellenességekben, vesebetegségben, strokeban, alacsony thrombocytaszámban vagy fekélyben szenvednek vagy voltak. Az enoxaparin mellékhatásokat, például gyomorpanaszokat, lázot és égést vagy irritációt okozhat az injekció beadásának helyén. Fekete vagy véres bélmozgás, szokatlan véraláfutás, duzzadt láb és boka, vér vizeletben vagy szokatlan vérzés esetén azonnal forduljon orvoshoz.