Magas vérlemezkék a terhesség alatt

Áttekintés

A terhességben a trombociták rendellenesen magas száma sokkal kevésbé gyakori, mint az alacsony vérlemezkeszám. A magas thrombocyta-szintek vagy esszenciálisak vagy primerek, ami azt jelenti, hogy a csontvelőben felesleges vérlemezkék képződnek. A reaktív vagy másodlagos vérlemezkeszesség azt jelenti, hogy egy másik betegség, például gyulladás vagy rák okozza a vérlemezkek növekedését, magyarázza a Cleveland Clinic. Az elsődleges trombocitózis által okozott magas thrombocyta-szint, amelyet thrombocythemia néven is ismerünk, terhesség alatt veszélyes lehet, és súlyos anyai és magzati szövődményeket okozhat.

Terhességi veszteség

A terhességvesztés gyakran előfordul az alapvető thrombocytosisban szenvedő nőknél, a Gokhan Anil, az ólom szerző szerzője a Nő Páciensnél beszámol. Az esszenciális betegségben szenvedő nőknél az Anil szerint a vemhesség 43% -a, a terhesség első 3 hónapjában 36% volt. A szülés még az esetek 5% -ában fordulhat elő. A terhességi veszteség megelőzésére szolgáló terhességi készítmények magukban foglalják az alacsony dózisú aszpirint és a vérlemezkék termelését csökkentő gyógyszereket. Néhány vérlemezke-csökkentő gyógyszer, mint pl. Az anagrelid, a buszulfán és a hidroxiurea, embriótoxikus, és nem szabad terhesség alatt használni.

Intrauterin növekedési retardáció

A fetális intrauterin növekedési retardáció (IUGR) az anil állapotban lévő esszenciális thrombocytosisban szenvedő nők terhességének körülbelül négy százalékát bonyolítja. Az IUGR-vel rendelkező csecsemők olyan súlyokat mutatnak, amelyek a tized százalékban vagy annál kisebbek, és vékonyak, elpazaroltak és halványak, a Virginia Egyetem magyarázata. Lehet, hogy alacsony oxigénszint és vércukorszint keletkezik születésük során, és problémái lehetnek a hőmérsékletük fenntartásában. A súlyos IUGR méhen belüli halálhoz vezethet.

Koraszülött szállítás

Az Anil szerint a terhesség alatt a terhesség előtti terhesség előtti terhesség előtti terhesség előtti, illetve a 37. hetes terhesség előfordulása a trombocitózis nyolc százalékában fordul elő. A koraszülés lehetséges okai közé tartozik a preeclampsia, az anyai magas vérnyomás, a vizeletben lévő fehérje és a folyadékretenció, mely a thrombocytosisos nők négy százalékát érinti. A placenta károsodása, ahol a méhlepény idő előtti elválik a méhfalról, szintén a Mayo Clinic szerint lehetséges szövődmény a thrombocytosisban. A ránctalanítás általában azonnali beadásra szorul, vagy súlyos anyai és magzati vérzés léphet fel.