Hypothyroid tünetek és viszketés

Áttekintés

A pajzsmirigyhormonok szinte az összes emberi szövet szövetét érintik, beleértve a bőrt is. A bőrszövetek pajzsmirigyhormon receptorokat tartalmaznak, amelyek pajzsmirigyhormonok által elfoglalt állapotban stimulálják a sejtes aktivitást. A hypothyreosisban vagy a pajzsmirigy betegségben szenvedő betegeknél olyan bőr tünetei jelentkezhetnek, amelyek elegendő pajzsmirigormon hiányában a celluláris bőraktivitás csökkenését tükrözik. A hypothyreosishoz társuló néhány bőrváltozás viszketést okozhat.

A bőr szárazsága és skálázása

A hipotireózisban szenvedő betegek 90% -ánál a Worner és Ingbar Thyroid gyógyászati ​​tankönyvének megfelelően a bőr szárazsága és méretaránya tapasztalható. Mikroszkóp alatt vizsgálva a hypothyreosisban szenvedő betegek bőre ritka és megnövekedett keratin, a bőr legfelső rétegében és a hajban és a körmökben található fehérje. A megnövekedett keratin és az öreg sejtek károsodása miatt a bőr pikkelyes megjelenést mutat. A zsírok bizonyos bőrön való csökkenése hozzájárulhat a bőr szárazságához hipotireózissal. A hypothyreosisban szenvedő betegeknél a bőr szárazsága gyakran a tenyéren, talpakon, könyökön és térdénél a legrosszabb, bár a teljes bőrfelület tipikusan érintett. A bőr szárazsága és méretezése általában viszketést okoz. Súlyos hypothyreosis által okozott bőrszárazság és viszketés esetén a tartós karcolás kopáshoz és lokalizált fertőzéshez vezethet.

Ichythyosis

Egyes hipotireózisos betegeknél súlyos bőrelváltozás alakul ki, amelyet ismert megtapasztalt ichthyosisnak neveznek. Ez a feltétel a hipotireózisban szenvedő betegeknél gyakrabban észlelt méretezést jelent. A viszketés gyakran kísérli meg a megszerzett ichthyosis jellegét.

Csalánkiütés

A hypothyreosisban szenvedő betegek csalánkiütést vagy csalánkiütést mutathatnak, amelyek jellemzően viszketőnek bizonyulnak. Egy 2006. évi cikk a hypothyreosis bőrkiütéséről az “Indian Journal of Dermatology” című könyvében Dr. Alka Dogra és munkatársai beszámoltak arról, hogy a vizsgálatban részt vevő betegek körülbelül 16 százaléka keneteket mutatott be. A szerzők tudomásul veszik, hogy a pajzsmirigyhormon-hiány méregtelenítésének mechanizmusa bizonytalan marad.

Hólyagos bőrkiütés

A dermatitis herpetiformis egy nagyon viszkető, hólyagos bőrkiütés, amely hypothyreosisban szenvedő betegeknél fordulhat elő. A Herpetiformis dermatitis – amely nem kapcsolódik a herpesz vírusokhoz – tipikusan a hátsó, térd, könyökök és a fenék bőrének a test mindkét oldalára gyakorolt ​​hatását érinti.