Otthoni jogorvoslatok az étvágy növelésére

Hozzon létre kellemes étkezési légkört

A csökkent étvágy vagy csökkent étkezési hajlandóság számos feltételből fakad. Bár az ideiglenes étvágycsökkentés általában nem okoz riasztást, súlyos vagy hosszú távú tünetek orvosi állapotot jelezhetnek. A Maryland-i Egyetem Orvosi Központja szerint gyakori okok közé tartoznak az érzelmi zavarok, a máj- vagy vesebetegség, a rák, az előrehaladott fokozatú anorexia, a terhesség és bizonyos gyógyszerek. A wellness megőrzése vagy javítása érdekében, különösen akkor, amikor a csökkent étvágy megóvja a megfelelő táplálkozást, a hatékony gyógymódok fontosak.

Oreganoolaj

Egy kellemes étkezési légkör segíthet az érzelmi stressz csökkentésében, és az étkezés és az étkezés vonzóbbá válik az étvágy csökkentése során. Ha egy betegség vagy kezelés, például a rákkezelés gátolja az étvágyat, a Mayo Clinic javasolja étkezési hangulatának javítását gyertyák, nyugtató zenék vagy kellemes helyszínek segítségével. A kényelmes szék vagy az üléspárna használata és a színek körülötte kellemes vagy nyugtató színekkel is segíthet. Mindent megtesz azért, hogy kiküszöbölje a külső zajt és zavarokat, például mobiltelefonját vagy televíziót. Az ételt a dekoratív edényeken, mint a papír, a műanyag vagy az élelmiszer-csomagoláson vagy a tárolóedényeken kívül is növelheti az étkezési élményed.

Gyakorlat

Az oreganoolaj aromaterápia során használt illóolaj, amely javítja az immunrendszer működését és csökkenti az asztmát és az orrdugulást. Az “Aromaterápia: illóolajok az élénk egészség és szépség” című cikk szerint Roberta Wilson, az oreganoolaj segíthet a fáradtság megfékezésében a gyomorban és ösztönözni az étvágyat. Az oreganoolajat vízzel hígíthatjuk, majd masszírozzuk a bõrre vagy forró gõzként használhatjuk. Néhány csepp oreganoolajat is hozzáadhat agyag maszkhoz vagy testápolóhoz, amelyet fel lehet vinni a bőrére. A legjobb eredmény érdekében kérjen útmutatást egy szakképzett aromaterápiás szakembertől.

Limit folyadék étkezés közben

A rendszeres testmozgás segíthet az étvágyának visszaállításában is. A cardiovascularis edzésformák, mint például a séta, a kocogás, a kerékpározás vagy az úszás, ideálisak, mert növelik a vérkeringést és stimulálják az anyagcserét, hogy a testet feltöltsék, a kalóriákat. Mivel a testmozgás nem biztos vagy nem megfelelő, ha alvadt vagy bizonyos betegségben szenved, a Mayo Klinika azt javasolja, hogy beszéljen a kezelőorvosával a tevékenység szintjének megváltoztatása előtt.

A folyadékok feltölthetik az étkezések alatt, és megóvják a megfelelő mennyiségű étel fogyasztását. Emiatt a Mayo Clinic azt javasolja, hogy az ivóvíz az étkezés közti időszakban legalább 30 perccel az étkezések előtt legyen, és ne hagyja abba a folyadék bevitelét. Határozza meg az alacsony kalóriatartalmú, folyadékot tartalmazó ételeket, például a leves húsleveseket, mivel ők is elégetni tudnak, mielőtt elegendő tápanyagot és kalóriát fogyasztanának. A folyadékokat újra be lehet állítani, ha az étvágyat feltöltik.