Hogyan befolyásolják a kábítószerek az emberi agyat?

Neuronok és neurotranszmitterek

Az agy egy idegsejt-idegsejtekből áll, amelyeket neuronoknak neveznek. A neuronok felelősek a megismerés, izommozgalom, érzékszervi információk és érzelmek kezeléséért. A neuronok képesek kommunikálni egymással a szinapszisokkal ellátott kis csomópontok segítségével. Időnként több ezer neuron fog kapcsolódni egy szinapszisban. Ha egy neuron aktiválódik, akkor speciális vegyi anyagokat bocsát ki a szinapszába, amit neurotranszmittereknek neveznek. Ezek a neurotranszmitterek a szinapszon keresztül haladnak, és a többi neuronon speciális proteinekhez kötődnek, amelyeket receptoroknak neveznek. Ha egy neurotranszmitter kötődik a receptorához, aktiválhatja vagy blokkolhatja a többi neuronokat a saját jelzéseik elküldésével. A neurotranszmitter hatása annak az identitásától és a receptor típusától függ, amelyhez kötődik, ugyanaz a neurotranszmitter különböző hatást gyakorolhat a különböző neuronokra a jelen lévő receptoroktól függően.

Azonnali mellékhatások

Az agy működését befolyásoló gyógyszerek az agy kémiai változásával. Amint azt a DrugAbuse.gov kifejti, különböző gyógyszerek különböző módon befolyásolhatják a neuron jelátvitelt. Egyes gyógyszerek szerkezetében hasonlóak a neurotranszmitterekhez, és kötődhetnek a neuronok neurotranszmitter receptoraihoz. A marihuána és a heroin például képes ilyen módon befolyásolni az agyat. Más drogok, mint például a kokain és az amfetaminok, stimulálják a neuronokat, hogy bizonyos neurotranszmitterek rendellenes nagy mennyiségben szabaduljanak fel. A visszaélésekkel járó kábítószerek aktiválják az agy örömrendszerét a dopamin felszabadításával, amely egy neurotranszmitter, amely felszabadul, amikor a test élvezi a kellemes érzéseket.

Tolerancia és függőség

Idővel az agyban lévő neuronok alkalmazkodni fognak a neurotranszmitterek új szintjéhez. A Genetic Science Learning Center szerint a szervezet csökkenti a neurotranszmitterek receptorainak számát. Ez csökkenti a neurotranszmitterek által okozott jelzéseket. Ha ez bekövetkezik, akkor ezt toleranciának nevezik, mivel a gyógyszer több hatásához szükséges. Mivel az agy módosította a belső kémiáját a gyógyszerek hatásainak ellensúlyozására, a gyógyszer leállítása miatt az agy kémiai képessége kiegyensúlyozatlan lesz, de ezúttal kényelmetlenül. Ezt függőségnek nevezik, és kábítószer-elvonási tünetekhez vezet.