Hogyan befolyásolja az öregedés a bőrt?

Bőrváltozások

A bőr sokéves korban megváltozik, beleértve a természetes öregedési folyamatot, a napsütést, a gravitációt, a rossz étrendet, a környezeti szennyező anyagokat, a stresszt és még az alvás helyzetét is. Ahogy öregszel, mindezek a tényezők befolyásolják a bőrt, mind belsőleg, mind külsőleg megváltoztatva. Az izomtónus csökken, a bőr kezd megromolni. A bőr epidermiszje vagy külső rétege is elkezd vékonyodni, és a bőr színe megváltozhat, sápadt vagy áttetszővé válik. A napsugárzás által károsodott területeken olyan helyek alakulhatnak ki, mint a napfény vagy a májfoltok, és olyan szemölcsök vagy bőrcímkék alakulhatnak ki, amelyeknél a bőr kollagén szintje csökken, a vonalak és ráncok elkezdenek kialakulni a rugalmasság elvesztése miatt. a bőr. Ez az, ami bizonyos bőrfelületeken bőries megjelenést kölcsönöz a bőrnek. Ahogy öregedik, a bőre kevesebb faggyút is termel, így nem képes a nedvességet egészségesnek tartani. Ez a bőr szárazságához és viszketéséhez vezet, valamint ráncokat és bőrszerű megjelenést eredményez.

Subcutan változások

A változások a bőr alá kerülnek, mielőtt észrevehetővé válnak. Ahogy öregedsz, a bőr alatt lévő zsírréteg csökkenni kezd, az orrában lévő porc elhasználódik, és a csontveszteség a száj körül megtörténik. Ez a szemek és az arc körül elsüllyedt szemmel, az orrkúphoz és a szájához fojtó szemcsézettséghez vezethet. Ez a szigetelés hiányához vezethet, ami csökkenti a test melegedési képességét. Ezenkívül a szubkután zsírréteg felelős bizonyos gyógyszerek felszívódásáért, és ennek a rétegnek a kiesése vezethet a gyógymódok működésének különbözőségéhez. Egy másik változás, amely nem látható vizuálisan, az, hogy a bőr elveszíti képességeit Hogy annyi izzadságot produkál, hogy a test hűvös legyen.

photoaging

A napi expozíció évei miatt a bőr elasztinja lebomlik, ami a bőr elhajlásához és nyújtásához vezet. A bőr is érzékenyebb a sérülésekre, a zúzódásra és a szakadásra, és a bőr sérülése hosszabb ideig is gyógyulhat. Ezek a bőr-változások hosszú időn át lassan fordulnak elő, és a hatások csak később válnak nyilvánvalóvá az életben. A bőr bizonyos mértékig javíthatja a sejtek megújulását, de sok károkat nem lehet visszavonni.