Azon vényköteles gyógyszerek listáját, amelyek terhesség alatt megfelelőek

Áttekintés

A terhesség alatt felírt vényköteles gyógyszerek biztonsága különböző tényezőkön alapul, amelyek minden nőre jellemzőek. Sokszor a gyógyszerek biztonsága bizonytalan, mivel az állatokon elvégzett vizsgálatok nem tükrözik ugyanazt az eredményt az emberben. Orvosa gondosan mérlegelni fogja annak eldöntését, hogy az előnyök meghaladják-e a kockázatokat. Az orvosok döntéshozatalában az FDA létrehozta a terhességi levélkategóriákat, hogy segítsen leírni a biztonság szintjét a kutatásnak megfelelően. Ezek a kategóriák a kábítószer-címkéken szerepelnek, így az orvosok, az ápolónők vagy a gyógyszerészek egyszerűen értékelhetik a veszélyeket. Ezenkívül ezek a szakemberek információkat szerezhetnek a tankönyvekről és a tudományos folyóiratokról.

A kategóriába tartozó kábítószerek

Az “A” kategóriába tartozó gyógyszerek azok, amelyeket terhes nőkön tanulmányoztunk, és nem találtunk káros hatásokat. Ezek a legbiztonságosabbak közé tartoznak, és lehetnek folsav és levothyroxin (pajzsmirigyhormon gyógyszer).

B kategóriás kábítószerek

A B. kategóriába sorolt ​​gyógyszerek olyanok, amelyek nem voltak meggyőzőek az emberi vizsgálatokban, de terhes állatokon végzett kísérlet során nem mutatnak káros hatásokat. Ez a kategória azt is jelzi, hogy problémák merültek fel, de a terhes nők csecsemőit nem. Ilyen gyógyszerek közé tartoznak például az antibiotikumok, például az amoxicillin, a hányinger gyógyszere (Zofran), a cukorbetegség elleni gyógyszer (Glucophage) és a cukorbetegség (normál és NPH inzulin) kezelésére szolgáló inzulinok.

C kategóriás kábítószerek

A C. kategóriába tartozó gyógyszerek olyan anyagokat jelentenek, amelyeket nem megfelelően tanulmányoztak emberekben, és az állatokra valamilyen rossz hatásuk volt. Ezek a gyógyszerek azonban még mindig hasznosabbak lehetnek, mint károsak. Ezenkívül a kutatás azt is jelezheti, hogy nincs megfelelő kutatás mind az emberben, mind pedig az állatokon. A példák közé tartoznak az élesztőfertőzések (Diflucan) asztmás gyógyszerek (albuterol) és a depressziós gyógyszerek, például a Zoloft és a Prozac.

Kategóriák D Gyógyszerek

A D kategóriába sorolt ​​gyógyszerek olyan kockázatosabb gyógyszereket jelentenek, amelyek megerősítik, hogy a terhes nők egyes csecsemei a gyógyszerrel kapcsolatos problémákkal születtek. Orvosa eldönti, hogy a kockázat a gyógyszer szükségessége alapján érdemes-e megtenni. Ilyenek például a depressziós gyógyszerek (Paxil) görcsrohamok (Dilantin), bizonyos kemoterápiás gyógyszerek és bipoláris gyógyszerek (lítium). Bizonyos esetekben az anya mellékhatásai lehetnek olyan rendellenességnek, amely nagyobb veszélyt jelent önmagának és csecsemőjének gyógyszerezés nélkül, és valószínűleg azt tanácsolják, hogy a terhesség alatt folytassa gyógyszerét.