Vitaminok listája a zabpehelyben

Áttekintés

A zab egészséges, hűvös, nedves éghajlatú növényekből áll. Az American Heart Association elismeri az egészséges gabonafélék, például a zabpehely fogyasztását érintő egészségügyi előnyöket, beleértve a szívbetegségek kockázatát is. Akár az acél vágott, a “régimódi”, a rendszeres, gyors, akár az azonnali zab, akkor biztos lehet abban, hogy egy egész gabonát eszik. A zabokat szinte mindig feldolgozzák a csíra, a korpa és az endosperma épen, ami a zabpehelyet rendkívül tápláló választássá teszi. A zabpehely számos vitamint tartalmaz az egészséges táplálkozáshoz.

tiamin

A tiamin egy vízben oldódó B-vitamin, amely az ideg- és izomfunkcióhoz, a szénhidrát-anyagcseréhez és különböző enzimek összetevőjeként szükséges. Önnek szüksége van a tiaminra is, hogy gyomorsav keletkezzen, ami az élelmiszer megfelelő emésztéséhez szükséges. Az USDA National Nutrient Database szerint a zabliszt biztosítja az ajánlott napi tiamin mennyiségének 15 százalékát.

Niacin

Az USDA National Nutrient Database szerint egy csésze zabpehely biztosítja az ajánlott napi niacinmennyiség 3.2 százalékát férfiaknak és a nők 3,7 százalékát. Több enzim összetevője, a niacin elősegíti az energia és az anyagcserét.

Folsav

A fólia egy B-vitamin, amely növeli a sejtek termelését és növekedését. A fólia a vörösvértestek termeléséhez és a DNS és RNS szintéziséhez szükségesnek bizonyul. Az USDA National Nutrient Database szerint egy csésze zabliszt biztosítja az ajánlott napi folsav mennyiségének 3,5 százalékát.

Szelén

Bár nem vitamin, a szelén fontos tápanyag a zabpehelyben. A zabliszt adagja a felnőtteknek szánt szelén mennyiségének 23 százalékát adja, az Egyesült Államok Mezőgazdasági Növényvédelmi Tanszéke szerint. A szelén nyomelem, azaz csak nagyon kicsi napi mennyiségre van szüksége. A szelén számos fontos enzim szükséges összetevője, és antioxidánsként is működik.