A jó baktériumok listája

Lactobaccilus Acidophilus

A probiotikumok – amelyeket gyakran “barátságos” vagy “jó” baktériumoknak neveznek, olyan élő, tejsavtermelő mikroorganizmusok, amelyek hasonlóak az emberi emésztőrendszernek. Ezek a hasznos baktériumok számos egészségügyi előnyhöz kapcsolódnak. Ezek széles körben használatosak a klinikai táplálkozásban és a kiegészítő alternatív gyógyászatban. Az Országos Egészségügyi Intézmények szakértői megjegyzik, hogy a probiotikumok bizonyos ígéreteket mutatnak a hasmenés, az irritábilis bél szindróma, a hüvelyi fertőzések, a fogszuvasodás és a bőrbetegség kezelésében. A probiotikumok megtalálhatók a kereskedelmi kiegészítőkben, valamint az erjesztett ételek, mint a tempeh, miso és joghurt. A probiotikus mikrobák többsége a Lactobacillus vagy a Bifidobacterium nemzetség tagja, és számos faj, alfaj és törzs létezik e két kategóriában. Ezenkívül egyes élelmiszergyártók olyan szabadalmaztatott vagy védett törzseket használnak, amelyek más forrásokból nem állnak rendelkezésre.

Lactobacillus Rhamnosus

A L. acidophilus az egyik leggyakoribb és sokoldalúbb probiotikum a piacon. Gyakran használják joghurt kultúrákban, és több száz alfaj és törzs kifejlesztésre került. A National Institutes of Health szerint a L. acidophilus legmegbízhatóbb alkalmazása a bakteriális vaginosis kezelésére irányul.

Bacillus Coagulans

A Lactobacillus rhamnosus bizonyos, az L. acidophilus rokonához hasonló gyógyhatásait mutatja, de drágább, és nem esett rá ugyanannyi tanulmányra. Az “Indian Journal of Medical Microbiology” megjegyzi, hogy “bizonyítottan kedvező hatást gyakorol a bélrendszer immunitására.

Bifidobacterium Animalis

A Lactobacillus nemzetségbe való tévedés után a B. coagulans viszonylag ritka a kiegészítő piacon. A Lactobacillus és Bifidobacterium fajokkal ellentétben a B. coagulans soha nem került kereskedelmi forgalomba.

Escherichia coli

A B. animalis híres az emésztési rendszeresség javításának képességéről. Gyakran használják irritábilis bél szindrómában vagy krónikus székrekedésben szenvedőknek. A B. animalis egyik alfaját a Dannon joghurtgyártó használja, amely a “Bifidus regularis” szabadalmazott név alatt forgalmazza a törzset.

Bár az E. colit ritkán “jó” baktériumfajnak tekintik, néhány nem patogén törzs ténylegesen terápiás értéket képvisel. Egy japán tanulmány, melyet 2005-ben jelent meg az “Inflammatory Bowel Disease” című folyóirat, megállapította, hogy az E. coli barátságos törzsei valójában megelőzhetik és kezelhetik a fekélyes vastagbélgyulladást.

Lactococcus Lactis

A L. lactis csak korlátozott gyógyászati ​​értékkel rendelkezik a többi probiotikus fajhoz képest, de széleskörű kereskedelmi és kulináris értéket kínál. A sajt és író szinte minden formáját megfelelő L. lactis törzsekből állítják elő.

Lactobacillus Reuteri

Néha az univerzális probiotikumnak nevezik, L. reuteri a legtöbb állat kettőspontjában megtalálható, ahol a patogén baktériumok ellen küzdenek. A L. reuteri az emberi anyatejben található, és felelős lehet a szoptatással összefüggő immunszupportív és gázellenes hatásokért.