A bipoláris zavar kezelés hosszú távú hatásai

Áttekintés

Közel 6 millió 18 éves és annál idősebb amerikai van, akiket a bipoláris zavar okoz, az Országos Mentális Egészségügyi Intézet szerint. A bipoláris rendellenességet manic-depressziós rendellenességnek is nevezik, mert a depresszió és a mánia közötti hangulatváltozásokat okozza. 2010 júliusa óta nincs mód a bipoláris rendellenesség gyógyítására, de különböző gyógyszereket fejlesztettek ki a bipoláris zavar tüneteinek kezelésére.

Arrhythmia és gyomorégés

A bipoláris zavar kezelésére használt antipszichotikumok, mint például az olanzapin, a riszperidon és a kvetiapin, szokatlan vagy gyors szívveréseket okozhatnak, jegyzi meg az Országos Mentális Egészségügyi Intézet. A lítium és a görcsoldók szintén gyomorégést okozhatnak.

Homályos látás

Az olyan gyógyszereket, mint az olanzapin, a riszperidon és a kvetiapin, antipszichotikumok, amelyek csökkenthetik a látást, magyarázza a MayoClinic.com.

Diabetes és koleszterin problémák

Az antipszichotikus gyógyszerek befolyásolhatják az anyagcserét, növelve a 2-es típusú cukorbetegség és a koleszterin-problémák kockázatát, magyarázza az Országos Mentális Egészségügyi Intézet.

Ízületi vagy izomfájdalom

A lítium egy formájú hangulat-stabilizáló bipoláris gyógyszer, amely fájdalmat okozhat az ízületekben és az izmokban, az Országos Mentális Egészségügyi Intézet szerint.

A benzodiazepinek és az antipszichotikumok, mint az olanzapin és a kvetiapin, károsíthatják az izomszabályozást és a koordinációt, magyarázza a MayoClinic.com. Ezen túlmenően a bipoláris gyógyszerek, például a benzodiazepinek szintén negatívan befolyásolhatják az egyensúlyt és az izomszabályozást.

Az antidepresszánsok, az antipszichotikumok és a benzodiazepinek álmosságot okozhatnak, jegyzi meg a MayoClinic.com. Az antidepresszánsok azonban álmatlanságot is okozhatnak, jegyzi meg az Országos Mentális Egészségügyi Intézet. A hatás súlyossága személyenként változhat.

A lítium és az antikonvulzív szerek, mint például a valproinsav, a divalproex és a lamotrigin negatívan befolyásolhatják a májat, a veséket, a pajzsmirigyet és a vért, magyarázza a MayoClinic.com.

A Symbyax, az antidepresszánsok és az antipszichotikumok hosszú távú alkalmazása szexuális diszfunkciót okozhat, például a csökkent libidó és az orgazmus nehézségei, magyarázza a MayoClinic.com.

Az antipszichotikumok és antikonvulzív szerek, mint például a valproinsav, a divalproex és a lamotrigin, a MayoClinic.com és az Országos Mentális Egészségügyi Intézet szerint bőrproblémákhoz vezethetnek.

Az antipszichotikus gyógyszerek hosszú távú alkalmazása a bipoláris rendellenesség kezelésére tardív diszkinézist okozhat, amely a száj izomzatát önkéntelenül mozgatja, magyarázza az Országos Mentális Egészségügyi Intézet. A tünetek súlyossága enyhétől a súlyosig terjedhet, jegyzi meg az Országos Mentális Egészségügyi Intézet.

Egyes bipoláris gyógyszerek – a lítium, az antipszichotikumok és az antikonvulzív szerek – súlygyarapodást okozhatnak, magyarázza a MayoClinic.com. A lítium is okozhat hasmenést vagy székrekedést, jegyzi meg az Országos Mentális Egészségügyi Intézet.

Károsodott izomszabályozás és egyensúly

Álmatlanság és álmosság

Máj, Vese, Pajzsmirigy és Vérrendellenességek

Szexuális diszfunkció

Bőrrel kapcsolatos problémák

Tardív diszkinézia

Súlygyarapodás és bélmozgás kérdései