Otthoni jogorvoslatok a kéz és csukló duzzanatának csökkentésére

Áttekintés

A duzzanat kezelése a kézben és / vagy a csuklóban részben függ a mögöttes ok okozta tünetért. A gyakori bűnösök közé tartozik a sérülés, a gyulladás, a fertőzés és a vér vagy nyirokáramlás elzáródása. A hirtelen duzzadást és deformálódást okozó sérülések, illetve a kéz, az ujjak vagy a csukló mozgásának képtartalma azonnali orvosi ellátást igényel. Láz vagy vörösség, duzzanat, duzzanat, vagy a kéz vagy a csukló vágása vagy csíkozása azonnali értékelést igényel. A kevésbé súlyos sérülések vagy hosszú távú betegségek, mint például az ízületi gyulladás által okozott duzzanat gyakran otthoni gyógymódokkal kezelhetők, amint azt az egészségügyi szolgáltató jóváhagyta.

Pihenés és edzés

A pihenő korlátozhatja a kéz vagy a csukló sérüléséhez kapcsolódó duzzanatot a további szövetkárosodás és gyulladás megelőzése és a sérülések idejének gyógyítása érdekében. Bizonyos esetekben a sín hasznos lehet a sérült terület pihenéséhez. Bár a pulton túl sokféle pajzs van elérhető, a legjobb, ha orvosával megbizonyosodik arról, hogy tanácsos-e a koptatósodást, és ha igen, a legmegfelelőbb az Ön állapota számára. Míg a pihenés csökkentheti a duzzanatot rövid távú kézzel És a csuklós betegségek, az érintett területek csökkentett használata tipikusan kontraproduktív és fokozott duzzadáshoz vezethet – különösen ha hosszú távú állapotban van. A fizikai vagy foglalkozási terapeuta tanácsot adhat Önnek arról, hogy milyen speciális szakaszokat és gyakorlatokat végezhet otthon, hogy korlátozza vagy csökkenti a kezét vagy csuklóit.

Hideg és hőterápia

Akut sérüléssel járó kézi vagy csukló duzzanat esetén a jég vagy hidegcsomagolás 15-20 percre többszörös alkalmazása az első 2-3 napban segítheti a duzzanat korlátozását vagy csökkentését. A sérülést követő első napokban és hosszabb ideig tartó kéz- vagy csukló-duzzadás esetén a hő- és hidegterápia kombinációja általában hatékonyabb: ez a gyakorlat, amelyet kontrasztkádként ismerünk, magában foglalja a kezét váltakozva meleg és hideg vízben . A meleg víz tipikusan 100 F és 105 F között van, és a hűvös víz 55 F-65 F. Egy tipikus protokoll a kezét vagy a kezét a meleg vízben 3-4 percig, majd hűvös vízben 1 percig teszi. Ez a ciklus ismétlődik 3 vagy 4 alkalommal ülésenként. Ha nem rendelkezik hőmérővel a vízhőmérséklet méréséhez, használjon egy fűtőpárnát vagy forrócsomagot, valamint egy jég vagy hideg csomagot ugyanabban az időintervallumban. Beszéljen orvosával a legjobb kontrasztkellék protokollról, különösen ha reumatoid artritiszben szenved.

Magasság és tömörítés

A kezek és / vagy csuklók duzzanata a folyadék felesleges felhalmozódását jelzi e terület lágy szövetében. Az érintett területnek a szív szintje feletti emelése a vér és a nyirokerek nyomását csökkenti a gravitáció hatásainak csökkentésével. Ez elősegíti a felesleges folyadék felszívódását a keringésbe, csökkentve a duzzanatot. Ez a folyamat időt vesz igénybe, így minél több idő alatt emelkedik a terület, annál nagyobb a válasz. Sok ember számára a nap folyamán a keze vagy a csukló hosszabb emelése nem lehetséges, ezért fontos az éjszakai alvás optimalizálása az alvással párnákon emelt alkarjokkal. A kezek vagy a csuklók külső tömörítése szintén csökkenti a duzzanatot A felesleges lágyszövet folyadék visszahajtását a keringésbe – és megakadályozza a folyadék további szivárgását ezekbe a szövetekbe. A külső tömörítés rugalmas kötésekkel vagy tömörítő kesztyűkkel vagy ujjakkal érhető el. Fingerless tömörítő kesztyűk állnak rendelkezésre kézművesek és mások számára, akik ismételt kézmozdulatokkal duzzadnak. A tömörítési kötszereket, kesztyűket és ujjakat megfelelőnek kell lenniük, de nem kellően feszesnek kell lenniük ahhoz, hogy megakadályozzák az ujjak forgását.

Retrográd masszázs

Retrográd masszázs, amely magába foglalja az ujjakról és kezek felől a felkar felfelé való simítását, elősegíti a felesleges lágyszövet folyadék felszívódását is. Ez a fajta masszázs a kézzel és a csuklóval megnövekedett. Miközben maga végezhet retrográd masszázzsal, ha barátja vagy szeretettje van, akkor hasznos lehet, ha mindkét kezét érinti, vagy ha az ízületi fájdalma vagy merevsége van a kezében. A retrográd masszázs nem fájdalmas. A fizikai vagy foglalkozási terapeuta utasíthatja Önt a megfelelő technikával és megfelelő nyomásmennyiséggel.

A nem zsírral kapcsolatos kézi vagy csukló duzzanat miatt az étrend megváltoztatása segíthet csökkenteni ezt a kellemetlen tüneteket. Ha a köhögés okozza a duzzanatot, például csökkentheti az étkezéskor az alkohol, a hús, a hal és a baromfi mennyiségét, ami segíthet csökkenteni vagy csökkenteni a duzzanatot. A nátrium mennyiségének csökkentése a táplálkozásban is hasznos lehet, különösen ha tartós vagy ismétlődő kéz- vagy csukló-duzzanatuk van. Nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek – mint például az aszpirin, az ibuprofen (Advil, Motrin) és a naproxén (Aleve) – csökkentheti a kéz és a csukló okozta duzzanat okozta gyulladásos állapotokat, például az ízületi gyulladást. A gyulladás megszüntetésével ezek a gyógyszerek segíthetnek a duzzanat csökkentésében.

Alkalmi, ideiglenes duzzanat gyakori, például meleg időben, kisebb sérülés vagy késői terhesség után. A tartós vagy ismétlődő kéz- vagy csukló-duzzanat azonban jelezheti azt a potenciálisan súlyos egészségügyi problémát, amely orvosi értékelést igényel. A lehető leghamarabb keresse fel az orvosi ellátást, ha sérüléssel járó kéz- vagy csukló-duzzanatot tapasztal. Sürgős orvosi értékelésre van szükség, ha bármilyen figyelmeztető tünet vagy láz, beleértve a láz vagy hidegrázás, vagy súlyos vagy gyorsan növekvő fájdalom, zsibbadás vagy bizsergés, kéz- vagy csukló-duzzadását tapasztalja; Tina M. St. John, M.D.

Diétás és over-the-Counter gyógyszerek

Következő lépések és óvintézkedések