A veleszületett betegségek listája

Áttekintés

A veleszületett betegségek a születéskor felmerülő betegségekre vonatkoznak. Néha a veleszületett állapot egy bizonyos testrészre hat, vagy egy olyan örökletes állapot, amely befolyásolja a növekedést és a fejlődést. A születéskor született betegségek tipikusan jelen vannak a születéskor, de a háromdimenziós sonogramok megjelenésével születés előtt a veleszületett betegségek is kimutathatók.

Az Aorta coarctationja

Az aorta coarctatio olyan orvosi problémára utal, amelyben az aorta (a szív fő véredénye) szűkült, állapítja meg MedlinePlus. Az aorta együttélésének tünetei közé tartozik az ájulás, szédülés, mellkasi fájdalom, orrvérzés, lábszárgörcsök, légszomj, mérsékelt szívverés, gyenge növekedés és magas vérnyomás. Az aorta együttélésének egyéb tünetei közé tartozik a fejfájás és a fáradtság nélküli testmozgás képtelensége. Az aorta coarctatioát műtéti úton kezelik. Pontosabban, a sebészek megnyitják vagy ténylegesen kivonják az aorta szűkült részét. Néha a ballon angioplasztikát használhatják a műtét helyett. A ballon-angioplasztika magában foglalja a kis és vékony cső beiktatását az aortába. Egy léggömb felfújódik az edény felnyitására: magas vérnyomás, folyamatos artériaszűkület és endocarditis (a szív belső bélésének fertőzése) csak néhány komplikáció az aorta coarctation-jában.

Congenital mellékvese hyperplasia

A veleszületett mellékvese hiperpláziája a mellékvesékre ható szerek, a vesék felett elhelyezkedő struktúrák szteroid hormonok termelésére. Kétféle veleszületett mellékvese hyperplasia létezik: klasszikus és nem klasszikus. A klasszikus veleszületett hiperplázia újszülötteknél és kisgyermekeknél fordul elő, míg a nem klasszikus forma az idősebb gyermekeket és a korai felnőttkort érinti. A klasszikus veleszületett hiperplázia tünetei kiterjednek a hímekben megnyilvánuló péniszre, a nőstények nemi szervezeteire, a hányásra, a kiszáradásra és a hányásra. A nem klasszikus veleszületett hyperplasia tünetei közé tartozik a hiányzó vagy szabálytalan menstruáció, a fáradtság, az alacsony vérnyomás, az elhízás és a magas koleszterinszint. A veleszületett mellékvese hyperplasia kezelése magában foglalja az olyan gyógyszereket, mint a dexametazon vagy a kortizol Hogy helyettesítse a szteroidokat, amelyek nem készülnek. Rekonstruktív sebészeti beavatkozást lehet alkalmazni kétértelmű genitivitású nőnél. Néha a dáknak adható dexamethosone a születés előtt.

Congenital katarakta

A veleszületett szürkehályog a születéskor a szemlencse homályosodását jelenti. A veleszületett szürkehályog tünetei a szem sötét körkörös részében (pupilla), gyors szemmozgások (nystagmus) és az újszülött képtelensége, hogy felismerjék, mi körülöttünk van, fehér folt, a MedlinePlus szerint. Az enyhe szürkehályog nem igényel kezelést, De a súlyos szürkehályog műtéttel kezelhető és műlencsével helyettesíthető.