Otthoni jogorvoslatok egy blokkolt könnycsatornához

Korai előfordulás

A könnycseppek az orrhoz legközelebb eső szemhéjak közelében helyezkednek el. Időnként a légcsatornának nevezett csatorna elzáródása van, és az embernek lehetnek túlzott szakadás és gyakori szemfertőzések. Az eltömődés rosszul kialakult csecsemőcsatornákból vagy fertőzésből, sérülésből vagy gyógyszeres kezelésből eredhet. Néhány ember orvosi kezelést igényel az elzáródás miatt, de mások megkönnyíthetik az egyszerű hazai jogorvoslat alkalmazását.

Masszázs

Születéskor, vagy röviddel ezután a szülők megtudhatják, hogy gyermekük blokkolt könnycseppel rendelkezik. A csecsemők esetében ez rendszerint a könnycsepp hiányos képződéséből ered. Egyes szülők megvárhatják a várakozást, és megnézhetik, hogy a csatorna és a vízelvezetés idővel javul-e. Néhány hónap múlva a gyermek vezetékei éretté válhatnak vagy kinyithatók, mondja a Mayo Klinika. Ha a gyermeknek súlyos fájdalma, irritációja vagy szemfertőzése van a zavaró könnycseppektől, a szülőnek más lehetőségeket kell megvitania a gyermek gyermekorvosával.

tömöríti

Néhány ember számára, néhányszor naponta néha óvatosan masszírozzák a szem orr-sarkát, amely segíti az eltömődés feloldását, mondja a Maryland Egyetem Orvosi Központja. Ez különösen jól mûködik a csecsemõkkel, de egyes felnőttek némi megkönnyebbülést érhetnek el masszázs révén.

A szem belső sarkában lévő meleg tömörítés segíthet megakadályozni az eltömődést a csatornában, mondja a KidsHealth a Nemours-tól. A meleg vízzel megnedvesített mosogatószer egyszerű, de hasznos, tömörítést tesz lehetővé. Ha masszázst használ a blokkolt könnycsatornához, akkor néhány percig tartsa a helyszínen a tömörítést, mielőtt a masszázs segíthet az anyag lazításában.