Intuitív étkezés ii

Miért számít

Az embereket megtanulják intuitíve enni, és az idő kezdete óta csináljuk őket “- mondta Karen Koenig, egy engedélyezett pszichoterapeuta és a” Normális étkezés szabályai “szerzője.

Jobb, mint a Dieting?

Mielőtt megtanultál beszélni, az intuíciód azt mondta, hogy sírj, hogy élelmet szerezz. A legtöbb kisgyermek enni, amikor éhségérzetet érez és abbahagyja, ha teljes érzéssel rendelkezik – az intuitív étkezési megközelítés két pillére. Más alapelvek közé tartozik az érzéseinek tiszteletben tartása anélkül, hogy ételt fogyasztanál, vagy táplálkozna, mint az ellenkezõ mechanizmusokat, tiszteletben tartja és élvezi az ételeket, tiszteletben tartja testét, és lemond vagy elvész a diéta mentalitásától.

Sikeres utazás

Sok olyan intuitív tényező, amely természetesen a szülőknél tapasztalt rossz étkezési szokások, például a krónikus fogyás vagy túlfogyasztás, a folyamatosan növekvő gyorséttermi és súlycsökkentő iparágak, a mindennapi élet folyamatos ütemének és bőséges zavarainak – és az egyszerű tény, hogy az étel olyan jó ízű.

Az étel sokkal hozzáférhetőbb és ízletes, mint korábban – mondta Koenig. – Egy tál káposzta leves nem olyan, amit mondanánk: “Wow, tényleg több tálat akarok!” És könnyebb az ételeket kapni.

Az emberek még inkább összpontosítanak a fitness és a testtömeg-szabályozás, mint valaha. Az ilyen rögzítés zavarja az éhínség és a teljesség értékelésének képességét, és meggátolja az étvágyat, jegyzi meg Koenig. Ahelyett, hogy megfontolná éhségét egy adott étkezés során, a kalóriákra, a szénhidrátokra vagy a zsíranyagokra is rögzíthet. És több energiát költhetnél az éhség ellen, mint hogy foglalkozz vele.

Tehát mi történik, ha elmozdulsz ezeket a tényezőket és támaszkodsz az intuíciódra?

Az emberek először kóstolják meg az ételeket – mondja Tribole. – Az étel, amire vágytak, nem lesz nagy dolog. Élvezik az élelmiszereket, mielőtt a bűnösségre koncentrálnának.

Az “Amerikai pszichológus” 2007 áprilisában közzétett 31 hosszú távú tanulmánya az étrenddel és a testsúlycsökkentéssel kapcsolatban azt a következtetést vonta le, hogy a fogyás a súlygyarapodás következetes előrejelzője, és a diéták kétharmada után nagyobb súlyt kapnak, mint elvesztették.

Az emberek úgy gondolják, hogy van egy olyan dolog, mint az ésszerű diéta “- mondta Tribole.” Nem csak a diéták nem működnek, hanem növeli a súlygyarapodás kockázatát. Ezt bizonyították újra és újra.

Az intuitív táplálkozás és a testtömeg-szabályozás kérdése optimistább. Egy tanulmányban, amely az “American Journal of Health Education” című kiadványban 2006 júniusában jelent meg, a kutatók elemezték a 343 főiskolai diákok étkezési szokásait, attitűdjeit és testtömegindexét. Az intuitív evőként értékelt résztvevők jelentősen csökkentették a BMI-pontszámokat, az élelem és a táplálkozás élvezetének magasabb szintjét, valamint az étkezéssel kapcsolatos szorongást, mint a nem intuitív étvágyat.

Ellentétben azzal, amit elvárhatsz, ha megengeded magadnak, hogy enni, amit csak akarsz, általában nem vezet egy junk food extravaganciához, mondja Tribole. És az elfogyasztás / súlygyarapodás mélypontja nem valószínű, vagy a cél. Ha nem engedted meg magadnak édességeket vagy más indulatokat, gyakrabban fedezheted fel őket, miközben intuitívabb ételt kezdesz. De általában az emberek elsősorban egészséges ételeket szeretnek.

Ha tényleg tudod, hogy megeszed mindent, amit akarsz, először kérdezhetsz magadtól, néha először: “Valóban szeretnék ezt az ételt most? Ha enni akarok, élvezni fogom? – kérdezte Tribole.- Ha tényleg tudod, hogy megkapod, amit el akarsz enni, akkor először kérdezd meg magadtól: “Nagyon szeretnék most ezt az ételt ? Ha megeszem, élvezni fogom? És mivel bármikor megteheti azt, ha akarod, nem lesz ez az utolsó vacsora ünnepe – az utolsó alkalom, mikor megeszed, mielőtt elkezdi a diétát.

Ez megakadályozhatja az étkezési korlátozás és a túlfogyasztás ciklusát – és javíthatja a kapcsolódási képességét a test és az érzelmi én szükségletével.

Miután elmozdult a diétás gondolkodás mögött, elkezdheti integrálni azt, amit Tribole “gyengéd táplálkozási irányelveknek” nevez. Elkezdesz bevenni a táplálkozási táplálkozásodat a táplálkozási hiányosságok ellen, és tiszteletben tartod a teljes wellnessedet.

Megtanulod, hogy ha egészségesebbet eszel, akkor jónak érzi magát – mondja -, és ha eszel, amit akarsz, miért választanád enni olyan módon, ami nem érzi jól magát? Az emberek megkérdezik, mikor kezdhetek egészséges ételt? Amikor csak akarsz!

Az intuitív étkezésbe való átmenet nehézségekbe ütközhet, különösen akkor, ha a diétális előzmények mélyen futnak. Ezért nem mindenkinek felel meg, jegyzi meg Mary Barbour, a bejegyzett dietetikus a Mind Body Wellness Csoporttal. Felismerve, hogy senki sem intuitív módon eszik az idő 100 százaléka – és ez a megismerés is szerepet játszik – fontos. Ha intuíciója azt mondja, hogy várjon egy étkezést, de ez az egyetlen alkalom, hogy enni, például racionálisan kell enni. Indoklással.

A könnyebb életmódot az intuitív étkezési életre növelve növelheti az esélyeit a sikerre.

Kezdje azzal, hogy összehangolja az éhségedet, és vigye a testét “- mondta Barbour. Következő lépésként fókuszáljon arra, hogy az élelmiszerek hogyan befolyásolják a mentális és fizikai lényedet, ha eszed. És ne maradjon fel, ha valami “rosszat” eszel. Csak lépj tovább.

Egy másik fontos kezdeti lépés a Tribole szerint az érzelmi és fizikai éhezés közötti különbségtudás. Ez a két éhségforma nemcsak különböző következményeket táplál, hanem más is. Az érzelmi éhség sokkal jobban érezheti magát, mint a cukrot – bizonyos ételeket, amiket meg kell adnia. Ha rendszeresen eszel az unalomból, a stresszből vagy más negatív érzelmekből, vagy folyamatosan dolgozik, hogy elkerülje vagy figyelmen kívül hagyja az éhséget, elfelejtette, hogy a fizikai éhség teljesen érezhető.

Ha valaki tényleg küzd a fizikai és az érzelmi éhezés megkülönböztetésével, akkor gyakran elkezdem ezeket a barométeres ellenőrzést – mondta Tribole -, hogy ellenőrizzék a “létfontosságú jeleket”.

Kérdezd meg magadtól, hogy érzed magad. Értékelje hangulatát, energiaszintjét és fókuszálási képességét. Az alacsony energiaigény azt jelenti, hogy élelmiszert és tápanyagokat kell fordítania a motor felcserélésére, különösen ha az utolsó étkezése órák előtt történt. Az éhség, amely egybeesik az unalom vagy a szorongással, érzelmi gyökerei lehetnek.

Ha a gyors megoldásokra gravitál, akkor a legjobb lassulni. Az intuitív étkezés mesterkedése időt vesz igénybe. És gyakran, rengeteg.

“Nem számít, milyen keményen dolgozol, nem szabad kiválasztani, mikor és hogyan fog működni” – mondta Tribole.

A barátja meghallgatása a legutóbbi diétájáról, a gyorsan fogyó súlyáról és a híresség legfrissebb “diétás titkairól” szóló hírei miatt a fogyókúra izgalmasabbá vagy “csodálatosabbá” válhat, mint az intuitív megközelítés. Amikor az ilyen kísértés elindítja a fejét, emlékeztesse magát arra, hogy miért irányította el elsődlegesen a diétát.

Minél többet támaszkodsz arra, amit a diéták kívülről mondanak, annál kevésbé bízol magadban – mondta Tribole -, hogy még többet nyúljon el a következő diétához. Ez egy lefelé irányuló spirál vagy negatív hurok, amíg nem tudsz megbízni magadban. Nagyon felhatalmazta azt mondani, hogy magam is táplálhatok. Hallgatom a testemet. Én jól táplálkozhatok.