A vitaminok maximális dózisa

Áttekintés

A vitamin maximális dózisa, melyet általában a tolerálható felső beviteli szintnek vagy az UL-nek neveznek, a legmagasabb a napi bevitele egy bizonyos, biztonságosnak tekintett vitaminnak. Minden UL-t az Élelmiszer- és Táplálkozási Tanács határoz meg, amely az Orvostudományi Intézet alcsoportja. A felső szinteket úgy tervezték, hogy megakadályozzák a vitaminok toxicitását, és különbözőek az egyes vitaminok esetében.

A-vitamin

Az A-vitamin felső határa napi 3000 mikrogrammra van beállítva. A vitaminok felesleges mennyiségének fogyasztásának kockázata többek között a májproblémák, hányinger, hányás, fejfájás, homályos látás, bőrelváltozások és idegrendszeri rendellenességek. A Colorado State University Extension megjegyzi, hogy nehéz lenne ezt az A-vitamin mennyiséget elfogyasztani táplálékon keresztül, de fontos, hogy az A-vitamin mennyiségeit multivitaminokban is megvizsgálja.

D-vitamin

A túlzott mennyiségű D-vitamin fogyasztása hypercalcaemiát eredményezhet, ami túlzott mennyiségű kalcium a vérben. Túl sok D-vitamin is okozhat hányingert, hányást, fokozott szomjúságot, gyakori vizelést és vese-problémákat. A D-vitamin felső határa 50 mikrogramm naponta.

E-vitamin

Nagy mennyiségű E-vitamin jelentik a legnagyobb kockázatot azok számára, akik vérhígító gyógyszerekkel küzdenek, mert a Nebraska-i Egyetem természeti és mezőgazdasági erőforrás-intézete szerint nagyobb vérszegénységhez vezethet. A felső határ napi 1000 milligrammra van beállítva, és megjegyzendő, hogy a felesleges mennyiség általában a kiegészítőkből és a dúsított ételekből származik.

C vitamin

Az élelmiszer- és táplálkozási tábla a C-vitamin felső határát napi 2000 milligrammra állította be. A C-vitamin egy vízben oldódó vitamin, ami azt jelenti, hogy nem tárolódik a szervezetben. Ha azonban túl sok időt vesz igénybe, kellemetlen tüneteket tapasztalhat. A vitamin túlzott mennyisége hasmenést, puffadást, veseköveket, vas-túlterhelést, a B-12-vitamin csökkenését és a fogzománc elvesztését okozhatja.

Nyolc B-vitamin alkotja a B-vitamin-komplex csoportot. Ezek a vitaminok közé tartozik a tiamin, riboflavin, niacin, B-6 vitamin, folsav, B-12 vitamin, biotin és pantoténsav. A legtöbb B-vitamin nem okoz káros hatásokat nagy mennyiségben, ezért ezeknek a vitaminoknak nincs felső határa. A felső határok nélküli vitaminok a niacin, a B-6 vitamin és a folsav. A niacin felső határa 35 milligramm. A felesleges mennyiség gasztrointesztinális problémákat okozhat, valamint az arc és a nyak bőrpírjait, amelyet öblítésnek neveznek. A B-6-vitamin felső határát napi 100 milligrammra állítják be. Az ilyen mennyiség feletti bevitel károsíthatja az idegeket, ami abnormális érzéseket, például zsibbadást és bizsergést okozhat. A túlzott folsav is károsíthatja az idegeket. A felső határ 1000 mikrogramm / nap.

B-vitamin komplex