A csontrendszer súlyos csontjai

Áttekintés

Az emberi test csontjai lehetővé teszik számunkra, hogy helyről-helyre költözzünk, és védelmet biztosítsunk más szervek számára. Egyes csontok vérsejteket is termelnek. Csontjaink több mint kétmillió vörösvérsejtet termelnek másodpercenként. A tudósok úgy vélik, hogy a váz két részből áll: axiális és függőleges. Az axiális csontok a test fején, gerincén és bordáin helyezkednek el, míg a függőleges csontok alkotják a végtagokat, a vállakat és a medencét.

A gerinc csontjai

A gerinc lehetővé teszi számunkra, hogy állva álljon és védi a gerincvelőt. A felnőtt test hét csigolyát tartalmaz a nyaki területen, amelyet nyakcsigolyáknak neveznek. Következő tizenkét mellkasi csigolya, majd öt lumbális csigolya. A zsákmány egy öt csontból álló, ötvözetes terület, amely az ágyékcsigolyák alatt található. Az utolsó három-öt kis gerincoszlop összeolvadt, hogy kialakuljon a coccyx, amelyet általában a farokcsontnak neveznek. A zsák és a köcsög kiterjed a medencébe.

A fej csontjai

A koponya a koponyából áll, amely nyolc csontból áll, amelyek a varratok nevezett területeken találkoznak. Ezek védik a törékeny agyat. Tizennégy arc csontja befejezte a koponyát, ezek a csontok megteremtik arcvonásainkat, és lehetővé teszik, hogy enni. Az arc csontjai közé tartozik az alsó állcsont, amelyet az állcsontnak neveznek, a felső állkapcs pedig két csontból áll, melyeket maxillae-nak neveznek. A fejrészen belül is vannak kisebb csontok, beleértve a középső fülét is, amelyek segítenek nekünk hallani. Ezeket a csontokat a kalapács, az üllő és a kengyel ismerte. A nyakon belül található hyoid csont beszédet segíti és az egyetlen olyan csont, amely nem érinti a többi csontot.

A Rib területének csontjai

A borda a bordákat és a mellbimbót tartalmazza, más néven a szegycsont. A csontváznak 12 pár bordája van, amely védi a szívet, a tüdőt, a gyomrot és más szerveket.

A medence csontjai

A medence két, az os coxae néven ismert csípőcsontot tartalmaz. Minden hüvely tartalmaz egy pubis, egy izmiumot és egy jogot, amelyek összeolvadnak egymással. Ezek a csontok védik a húgyhólyagot, a reproduktív szerveket és a vastagbél részeit.

A vállak a vállcsapok, az úgynevezett scapulae és a csontszálak, úgynevezett csülök. A felső karunk nagy csontja a humerus, míg az alsó karaink két csontot tartalmaznak, az ulnát és a sugárt. A kezünk tartalmaz karpán csontokat, a csuklónkat, a metakarpal csontokat, a felső kezünkben talált, és a falánkat, amelyek ujjainkban találhatók. Mindezek a csontok lehetővé teszik számunkra, hogy elvégezzük a szükséges feladatokat és gondoskodjunk magunkról.

A karok és a váll csontjai

A lábak csontjai

A felső lábunk nagy csontja a combcsontnak nevezhető, a térdünk pedig patella. Alsó lábaink két csontot tartalmaznak, mint a tibia és a fibula. A bokát tarzusnak nevezzük, amely valójában hét csontból áll. A lábunk metatarsális csontokból áll, míg a lábujjok faggyúkat tartalmaznak. Lábaink és lábaink lehetővé teszik a gyaloglást és a veszély elkerülését.